тел.: + 38 (047) 443-03-59 | e-mail: gazpolimerkomplekt@gmail.com

Cтикові апарати

Сварка встик полягає в нагріві торців зварюваних труб або деталей до вязкотекучего стану поліетилену в результаті контакту з нагрівачем і наступному з’єднанні торців під тиском після видалення нагрівача. Зварювальний цикл можна розділити на наступні етапи: оплавлення, нагрів, видалення нагрівача із зони зварювання, зварювання і охолодження.

При оплавлення відбувається утворення первинного грата. При нагріві тепло поширюється вглиб матеріалу. Тиск при цьому близько до нуля (воно тільки забезпечує контакт між торцями труб і нагрівачем).

При ВИЛУЧЕННІ НАГРІВАЧА відбувається видалення нагрівального елементу із зони зварювання (технологічна пауза) і з’єднання поверхонь зварювання. Пауза повинна бути якомога коротше, щоб уникнути зниження температури і потрапляння забруднень (пил, пісок і т. П.), Що впливають на якість з’єднання. При ЗВАРЮВАННЯ утворюється остаточний грат і молекулярні зв’язки, що забезпечують однорідність з’єднання. При охолодженні відбувається осаду стику і стик набуває максимальної міцність. Після закінчення зварювання даний етап дозволяє уникнути напруги або ударів, здатних порушити міцність з’єднання.

Сварка встик застосовується для:

  • з’єднання поліетиленових труб, сполучних деталей (переходів, відводів та ін.) діаметром від 50 до 1600 мм; при будівництві нових трубопроводів (газопроводів, водопроводів і ін.);
  • ремонту поліетиленових трубопроводів;
  • з’єднання поліетиленових труб в батоги при відновленні зношених трубопроводів методом протягання;
  • виготовлення футлярів з поліетиленових труб;
  • Встик можна зварювати тільки труби і фітинги однакового діаметра і SDR, виготовлені з поліетилену однієї марки.

Товщина стінки труби при стиковому зварюванні повинна бути не менше 5 мм. Стикового зварювання дозволено проводити при температурі повітря від — 15 ° С до + 45 ° С

Апарати для стикового зварювання оцінюють за такими показниками, як:

  • спосіб управління процесом зварювання (ступінь автоматизації);
  • можливість корекції технологічних параметрів;
  • характеристики силового приводу;
  • зручність транспортування;
  • надійність роботи конструкції;
  • діапазон діаметрів труб, що зварюються;
  • маса, габаритні розміри, споживана потужність і продуктивність.

По діаметру труб, що зварюються апарати залежно від фірми — виробника, можуть розділятися на різні типи за діапазонами.

За ступенем автоматизації, відповідно до СНиП 42012002 «Газорозподільні системи» (п. — 10.4.5) стикові зварювальні апарати поділяються на:

1) З ручним керуванням — якщо управління процесом зварювання здійснюється вручну при візуальному або автоматичному контролі за дотриманням режиму зварювання по всьому циклу. Реєстрація режимів проводиться в журналі виконання робіт або у вигляді роздрукованого протоколу з реєструючого пристрою.

Примітка:У переважній більшості моделей з ручним керуванням відсутні автоматичний контроль за дотриманням режиму зварювання і можливість отримати інформацію про її результати у вигляді роздрукованого протоколу

2) СО СЕРЕДНЬОЇ СТУПЕНЕМ АВТОМАТИЗАЦІЇ — якщо в апараті є частково комп’ютеризована програма основних параметрів зварювання, повний комп’ютеризований контроль за дотриманням режиму зварювання по всьому циклу, а також реєстрація результатів зварювання і їх подальша видача у вигляді роздрукованого протоколу.

Примітка:комп’ютеризований контроль за дотриманням режиму зварювання по всьому циклу полягає в автоматизованому контролі основних параметрів зварювання, послідовності етапів технологічного процесу в заданому програмою режимі, протоколюванні параметрів зварювання (температури, тиску, тривалості етапів зварювання), якими керує оператор, можливих помилок і збоїв.

3) З ВИСОКОЇ СТУПЕНЕМ АВТОМАТИЗАЦІЇ — якщо в апараті є комп’ютерна програма основних параметрів зварювання, комп’ютерний контроль за їх дотриманням в ході технологічного процесу, комп’ютерне управління процесом зварювання і послідовністю етапів технологічного процесу в заданому програмою режимі (в тому числі автоматичне видалення нагрівального інструменту), реєстрація результатів зварювання і наступна видача інформації у вигляді роздрукованого протоколу на кожен стик після закінчення процесу зварювання;

Примітка:Оператор здійснює тільки підготовчі операції і введення параметрів труб, що зварюються. Апарат керує всім процесом зварювання і послідовністю етапів технологічного процесу, керуючи гідравлічним приводом центратору, задаючи і контролюючи температуру нагрівального елементу в заданому програмою режимі, реєструє параметри зварювання, можливі помилки і збої.

Основні складові частини апаратів для зварювання встик

Центратори— станина з чотирма затискачами для фіксації труб, що зварюються і сполучних деталей, два з яких мають гідравлічний привід для переміщення свариваемого відрізка труби в процесі зварювання.

Торцеватели (рубанок)— накопичувач на комп’ютері, забезпечене електродвигуном, для механічної обробки (торцювання) решт труб, що зварюються і сполучних деталей.

Нагрівач (ДЗЕРКАЛО)— служить для нагріву і оплавлення поверхонь, що зварюються труб і сполучних деталей. Поверхня нагрівального елементу, що контактує зі зварюються трубами, має спеціальне покриття для запобігання прилипання поліетилену. Дзеркало може мати систему автоматичного викиду.

Гідрогруп (ГИДРАВЛИЧЕСКИЙ ПРИВІД)— забезпечує постійний рівень тиску, необхідного для проведення зварювального циклу, з можливістю його точного регулювання на всіх стадіях зварювального процесу. Тиск автоматично підтримується під час охолодження при вимкненому двигуні.

Редукціон ВКЛАДИШІ— можлива комплектація апаратів набором вставних півкілець для зварювання труб різного діаметру (згідно ГОСТ Р 50838-95 *: 50, 63, 75, 90, 110, 125, 140, 160, 180, 200, 225, 250, 280, 315, 355 , 400, 500, 630, 710, 800, 900, 1000, 1200, 1600 мм і т. д.).

БЛОК КОНТРОЛЮ / УПРАВЛІННЯ ТА РЕЄСТРАЦІЇ— для апаратів середнього і високого ступеня автоматизації.

Про компанію

ПП «Газполімеркомплект» — здійснює монтаж та комплектацію поліетиленових трубопроводів будь якої складності. 

Контакти

ТЕЛ/ФАКС :
+ 38 (047) 444-85-75;
+ 38 (047) 443-03-59
МОБІЛЬНИЙ :
+ 38 (067) 504-99-24

Закрыть меню